sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Puolukka-omenaleipä - Lingonberry-Apple Bread


Vaikka omenasato jäikin tänä vuonna säälittäväksi ja metsäretkenkin tulokset olivat laihoja, omenaa ja puolukkaa piti vähän saada syksyn kunniaksi leipomuksiin. Kokeilueräthän kannattaa aina tehdä mahdollisimman isoina, vai mitä? Näitä leipiä jakelin sitten ympäri kaupunkia perjantaina yömyöhään... Eli ehkä kannattaa kokeilla vaikka puolikasta taikinaa.

Puolukka-omenaleipä 
(n. 6 leipää)

1000 g vettä
50 g hiivaa
40 g suolaa
100 g siirappia
200 g (n. 3 kpl) omenaraastetta
250 g puolukkasurvosta (osa 
puolukoista kokonaisina)
30 g ruokaöljyä
50 g ruishiutaleita
100 g kaurahiutaleita
150 g ruisjauhoja
600 g vehnäjauhoja
800 g hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva nesteeseen ja lisää suola ja siirappi. Sekoita ainekset hyvin ja lisää puolukka ja omena. Lisää hiutaleet ja sekoita taas hyvin. Lisää suurin osa jauhoista vähän kerrallaan koko ajan kunnolla sekoittaen. Lisää öljy ja kunnollisen sekoituksen jälkeen loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna levätä noin 25 minuuttia jauhotetulla (hiivaleipäjauho) pöydällä leivinliinan ja muovin alla. 

Taikinalevon jälkeen paloittele taikina n. 500 g paloiksi. Pyörittele (riivaa) palat pyöreiksi limpuiksi ja anna paloille 10 min välilepo muovin alla. Muotoile leivät pitkiksi ranskanleivän mallisiksi polakoiksi ja jauhota leipien pinta hiivaleipäjauhoilla. Nostata n. 1 h. Viillä 3 kpl viiltoa leipää kohden. Sumuta leipien pinta vesipullolla ennen paistoa ja paista 200 asteessa n. 30 min. 


Though the apple crop was pathetic  this year and the results of the walk in the woods just as bad, I had to try out apples and lingonberries in baking, since it is autumn. All your trial batches should always be as big as possible, right? So it took me the rest of the night on Friday to deliver these around town. So you may want to start with HALF a portion.



Lingonberry-Apple Bread 
(6 loaves)

1000 g water
50 g yeast
40 g salt
100 g syrup
200 g pealed, grated apple
250 g lingonberries, partly mushed
30 g oil
50 g rye flakes
100 g rolled oat flakes
150 g rye flour 
600 g wheat flour
800 g dark wheat flour

Dilute the yeast in water and add salt and the syrup. Mix well. Add the lingonberries and grated apples and the flakes and mix well. Add most of the flours in small portions, constantly mixing well. Add the oil and after that has been mixed in well, add the remaining flours. Knead the batter until it is elastic and then let the batter rest on a well floured (dark wheat) surface for 25 minutes under a cloth and a sheet of plastic on top of that. 


After it has rested, divide into pieces of 500 g each and roll them into nice round loaves on a well floured surface. Let the loaves rest for 10 minutes under the plastic sheet. Shape the loaves into approximately 30 cm long loaves and dip the top in dark wheat flour. Let them rise for an hour. Make 3 cuts with a sharp knife on each of the loaves and mist the surface of each loaf with a spray bottle. Bake in 200 degrees C for app. 30 minutes. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...